lördag 9 augusti 2014

Tomater, tomater, tomater

Dagens tema är tomater. Röda, solmogna svenska tomater som faktiskt smakar tomat. Jag brukar passa på under säsongen och köpa ett par kilo (idag blev det fem kilo), rosta och göra tomatsoppa och tomatsås på. Perfekt att frysa och ta fram under hösten. Upplägget är ungefär detsamma för både soppa och sås.
  • Sätt ugnen på 175 grader,
  • Häll lite olja i en ugnsform eller långpanna.
  • Skär tomater i bitar (typ halvor eller klyftor beroende på storlek).
  • Skär andra grönsaker i mindre bitar och lägg i formen tillsammans med tomaterna. Jag tog vitlök (ganska många klyftor), morötter, selleri, palsternacka, lök och persiljerot. Om det ska bli soppa tar jag lite mer grönsaker än om jag gör tomatsås. 
  • Ringla över olivolja
  • Låt stå i ugnen i ca 45 minuter.
  • Häll lite olivolja i en kastrull.
  • Häll över grönsakerna inklusive spadet som blivit i formen i kastrullen.
  • Låt småputtra på låg värme ett tag på spisen.
  •  Mixa med stavmixer
  • Smula i grönsaksbuljongtärningar (jag tycker Kung Markattas är godast). Ska det bli soppa späder jag med vatten.
  • Småputtra några minuter till.
  •  Klart! 
Jag har inga kryddor i alls förutom buljongtärningarna för jag vill ha en neutral sås som man kan krydda sen när man använder den.
Detta är så grymt enkelt, gott och dessutom billigt.

2 kommentarer: