lördag 6 september 2014

Tagliolini gratinati al prosciutto

Bild: Cipriani
När vi är i New York ingår ett besök på Harry Cipriani och det är för att äta den enkla men gudomliga gratinerade pastan med skinka under ett täcke av gyllenbrun, bubblande parmesan.
Visserligen serverar Cipriani en underbar bellini (systerrestaurangen i Venedig lär vara den som uppfann bellinin) och maten är god men det är dyrt (närmare 300 kr för en pasta) och de äldre italienska servitörerna sura (när vi var där i våras grälade de framför gästerna och fräste motherfucker till varandra över huvudet på folk som satt och åt - inte ok någonstans).
Idag hittade jag äntligen receptet i en liten receptsamling från Cipriani.

Tagliolini gratinati al prosciutto
  • salt
  • 45 g osaltat smör
  • 60 g fint strimlad skinka
  • 250 g tagliolini (smal pasta)
  • 65 g finriven parmesan
  • 1,25 dl bechamelsås
  • Sätt på grillfunktionen på ugnen
  • Koka upp lättsaltat vatten
  • Låt en 1/3 av smöret smälta (på medelvärme) i en panna
  • Lägg i skinkan och stek i 1-2 minuter under omrörning
  • Koka pastan och låt den rinna av ordentligt
  • Lägg pastan i pannan med skinkan och blanda ordentligt
  • Klicka i ytterligare 1/3 av smöret och 1/2 av parmesanen och rör om.
  • Häll över alltihop i en ugnseldfast form (i ett tunt lager ca 2-3 cm) 
  • Klicka över bechamelsåsen och sedan resten av parmesanen
  •  Klicka ut den sista 1/3 av smöret ovanpå i små klickar
  • Grilla högt upp i ugnen i ett par minuter till osten bubblar och är lite gyllene.
Tricket (förutom allt smör) är att pastalagret ska vara tunt så man får en bit av den ljuvliga ytan i varje tugga. Ät och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar