lördag 29 september 2012

Godaste kålpuddingen

En del av återhämtningen efter veckan är god och vällagad mat. Idag kan det nog bli kålpudding, en rätt jag tycker är grymt god och som dessutom passar bra för matlådor.

Så här brukar vi göra och det är anpassat efter ca 4 personer. Ingen mager sak men gudomligt god.
  • 0,75 kg vitkål
  • 0,5 kg köttfärs (jag tycker det blir godast att blanda fläskfärs och nötfärs ungefär 50/50)
  • 1,5-2 dl grädde
  • 1 ägg
  • En klick creme fraiche eller 125 gram keso
  • örtsalt typ Herbamare
  • vitpeppar
  • 1/2-1 köttbuljongtärning
  • 2,5-3 dl vatten
  • smör
Sås:
  • 1,5-2 dl spad från kålpuddingen
  • 2 dl grädde
  • salt, peppar och kinesisk soja

Gör så här:
Sätt ugnen på 175-200 grader.
Om ni använder keso så låt den rinna av.
Blanda köttfärs, grädde, ägg och keso alt creme fraiche i en stor skål.
Krydda med örtsalt och vitpeppar.
Strimla vitkålen och stek den på ganska svag värme i smör tills den bli mjuk och får lite fin färg.
Blanda ner den stekta vitkålen i färssmeten och rör runt så det blandar sig.
Bred ut smeten i en ugnseldfast smord form.
Koka upp vatten och låt buljongen lösa upp sig.
Häll buljongen över kålpuddingen och japp det ska se ut som den simmar i buljong men det kommer att koka in sedan och får bara kålpuddingen att bli väldigt saftig.
Ställ i formen i ugnen. Man får hålla lite koll på den för den får inte stå för länge, hellre tvärtom.
Efter ca 20 minuter tar du ut formen och häller av 1,5-2 dl av buljongen i en kastrull.
Ställ in kålpuddingen i ugnen i ytterligare 10-15 minuter.
Koka ihop buljongen i kastrullen med grädden och reducera lite. Krydda med salt, peppar och en skvätt soja.

Jag äter den helst som den är med rårörda lingon till men A vill gärna ha kokt potatis till också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar