Så här brukar vi göra och det är anpassat efter ca 4 personer. Ingen mager sak men gudomligt god.
- 0,75 kg vitkål
- 0,5 kg köttfärs (jag tycker det blir godast att blanda fläskfärs och nötfärs ungefär 50/50)
- 1,5-2 dl grädde
- 1 ägg
- En klick creme fraiche eller 125 gram keso
- örtsalt typ Herbamare
- vitpeppar
- 1/2-1 köttbuljongtärning
- 2,5-3 dl vatten
- smör
- 1,5-2 dl spad från kålpuddingen
- 2 dl grädde
- salt, peppar och kinesisk soja
Gör så här:
Sätt ugnen på 175-200 grader.
Om ni använder keso så låt den rinna av.
Blanda köttfärs, grädde, ägg och keso alt creme fraiche i en stor skål.
Krydda med örtsalt och vitpeppar.
Strimla vitkålen och stek den på ganska svag värme i smör tills den bli mjuk och får lite fin färg.
Blanda ner den stekta vitkålen i färssmeten och rör runt så det blandar sig.
Bred ut smeten i en ugnseldfast smord form.
Koka upp vatten och låt buljongen lösa upp sig.
Häll buljongen över kålpuddingen och japp det ska se ut som den simmar i buljong men det kommer att koka in sedan och får bara kålpuddingen att bli väldigt saftig.
Ställ i formen i ugnen. Man får hålla lite koll på den för den får inte stå för länge, hellre tvärtom.
Efter ca 20 minuter tar du ut formen och häller av 1,5-2 dl av buljongen i en kastrull.
Ställ in kålpuddingen i ugnen i ytterligare 10-15 minuter.
Koka ihop buljongen i kastrullen med grädden och reducera lite. Krydda med salt, peppar och en skvätt soja.
Jag äter den helst som den är med rårörda lingon till men A vill gärna ha kokt potatis till också.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar